To facebook και οι Ισπανοί διαδηλωτές κατάφεραν τελικά αυτό που για χρόνια δεν μπόρεσαν ούτε στο ελάχιστο να αγγίξουν κόμματα, νεολαίες και συνδικαλιστικές παρατάξεις. 30.000 κόσμου κατέκλυσαν όλη την περιοχή του Συντάγματος στην πιο ζωντανή και ελπιδοφόρα εκδήλωση διαμαρτυρίας της εποχής του Μνημονίου. To ραντεβού ανανεώνεται για σήμερα στις 6.
Το πλήθος συνέθεταν νέοι που πιθανότατα γυρίζουν το κεφάλι σε "καλέσματα" και πορείες, γονείς που ρίσκαραν να πάρουν μαζί τους τα παιδιά τους (και δικαιώθηκαν), άνθρωποι όλων των ηλικιών που ψάχνουν μια διαφορετικής μορφής αντίδραση. Αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, απολίτικοι, όλοι μαζί χωρίς αντιπαλότητα, για πρώτη φορά υπήρχε χώρος για όλους. Το μέγεθος, ο όγκος και ο παλμός μικρή σημασία έχουν. Αυτό που μένει από το χθεσινό γεγονός είναι είναι πως για πρώτη φόρα ο κόσμος ενώθηκε απέναντι στα κοινά προβλήματα και δεν άφησε τίποτα να του χαλάσει το βράδυ. Είναι ίσως η πρώτη φορά που στο Σύνταγμα υπήρχαν χαμόγελα και όχι αγριεμένα μούτρα και δάκρυα από δακρυγόνα
Ο χώρος του Συντάγματος αποδείχθηκε πολύ μικρός και για ώρες ήταν κυριολεκτικά απροσπέλαστος, αφού ο κόσμος συνωστιζόταν σε όλα τα σημεία. Άλλοι μπροστά στο Κοινοβούλιο, άλλοι κάτω στα γρασίδια, άλλοι μέσα στην πλατεία και στους πλευρικούς δρόμους, όλοι προσπαθούσαν να συμβάλουν με τον τρόπο τους. Καθώς δεν υπήρχε μια κεντρική οργάνωση και καθοδήγηση, ο καθένας φώναζε τα δικά του. Κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του Μνημονίου, των πολιτικών (Πάγκαλος και Παπανδρέου είχαν την τιμητική τους) και γενικότερα κατά του πολιτικού συστήματος. Οι κινήσεις της αστυνομίας μέσα στον προαύλιο χώρο προκαλούσαν αντιδράσεις και γιουχαΐσματα, όμως ήταν μια απ' τις λίγες φορές που ο κόσμος κάλεσε μαζικά τους αστυνομικούς να "αφήσουν τα όπλα" και να περάσουν στην απέναντι πλευρά.
Κατα τ' αλλα, τον ρυθμό έδιναν οι... Ισπανοί. Μια παρέα, πλαισιωμένη με όσους τόλμησαν να ακολουθήσουν, δεν σταμάτησε λεπτό να χορεύει και να δίνει ένα πολύ ζωντανό χρώμα στη διαδήλωση. Τύμπανα, αυτοσχέδια κρουστά και κατσαρολικά κάθε είδους επιστρατεύτηκαν για να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα.
Ως γνωστόν, και σε αντίθεση με τα γεγονότα στην Ισπανία, η διαμαρτυρία αυτή διοργανώθηκε και διαδόθηκε αστραπιαία μέσω Facebook. Οι "Ιndignados" και άλλες οργανώσεις προετοίμαζαν για μήνες τις δικές τους δράσεις. Η ταχύτητα αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να μην προβάλονται επεξεργασμένα αιτήματα και στοχευμένες διεκδικήσεις. Και σ' αυτο εδώ το σημείο είναι που το χθεσινό γεγονός αρχίζει να αποκτά σημαντικό ενδιαφέρον. Γύρω στις 10, και ενώ το Σύνταγμα συνεχίζει να είναι ασφυκτικά γεμάτο, η ομάδα Ελλήνων και Ισπανών που διοργάνωσαν τις δράσεις συμπαράστασης στους Ισπανούς διαδηλωτές, φέρνει ένα μικρόφωνο και ένα μικρό ηχείο και ξαφνικά στο κέντρο της πλατείας δημιουργείται η πρώτη συνέλευση της #25mgr. Ο κόσμος αρχίζει να μιλά και να συνεννοείται. Λίγα λόγια ο καθένας και το μικρόφωνο πάει στον επόμενο. Ιδέες, σκέψεις και προτάσεις έπεφταν βροχή. Ψύχραιμος και σαφής πολιτικός λόγος από ανθρώπους που δεν τους ενδιέφερε να εκπροσωπήσουν κάποια κομματική σημαία. Όλοι κατάλαβαν πως αυτό που έγινε χθες έπρεπε να συνεχιστεί με καλύτερες προϋποθέσεις, πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Μια κοπέλα προσφέρθηκε να κάνει μασάζ, άλλος να φέρει ένα στρώμα για κάποιον ηλικιωμένο, άλλοι πρότειναν τη διεξαγωγή συναυλιών. Ο στόχος σαφής. Το Σύνταγμα να γίνει ένας τόπος συνάντησης και ζύμωσης και η χθεσινή διαμαρτυρία να μην μείνει απλά σαν μια ευχάριστη ανάμνηση.
Το ραντεβού δίνεται σήμερα ξανά στις 6 και στις 9 θα γίνει η επόμενη συνέλευση. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε σε Facebook, Twitter (#24mgr, #15mgr) και στην ιστοσελίδα real-democracy.gr.
Στα μόνα αρνητικά η ξενοφοβική παρουσία των "300 Ελλήνων". Η ομάδα που για κάποιες μέρες τώρα μένει νυχθημερόν στο Σύνταγμα και μαζεύει υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν επιτρέπει τις υπογραφές από άτομα διαφορετικής εθνικότητας, ενώ μέλη της αντέδρασαν στη διαμαρτυρία Αιγυπτίων κοπτών Χριστιανών που γινόταν νωρίτερα στην αιγυπτιακή πρεσβεία και στην αρχή της μεγάλης διαδήλωσης εμπόδισαν κάποια άτομα να ανοίξουν πανό δίπλα στο χώρο τους.
Athens
Thessaloniki
Patras
text from iefimerida.gr
No comments:
Post a Comment